Cerberus de Neguț Marius Albert

 


272 pag, Publicata Februarie 2020
Contemporan,  Fictiune, Drama, Cultural-> Turcia
#rapire, abuz

"Cerberus" e o carte cu subiect delicat, atat de sensibil incat multi nu vor sa vorbeasca despre el, si mai multi se prefac ca acesta nu exista. Este o carte care sunt sigura, a fost scrisa cu greu, avand in vedere ca autorul este tata de fata, si stiind ca mie mi-a fost greu sa citesc textul, imi dau seama ca dumnealui i-a fost si mai greu sa il scrie; oricum, ma bucur ca a facut-o !  Si a facut-o bine!

Desi are incarcatura emotionala mare, cartea este scrisa intr-un limbaj accesibil fara a fi banal, si apreciez ca nu este incarcat de 56269642647424 de figuri de stil, asa cum tind sa faca multi autori romani in ziua de azi, crezand ca daca pun 5 adjective sinonime despre aceeasi luna care e pe cer in momentul in care cei eroi indragostiti se intalnesc in parcul din fata blocului, descris iar prin n'spe mii de cuvinte, cititorul o sa aprecieze mai bine cartea lor. 

Plotul suna asa: Un tata excesiv de protector pierde respectul fiicei lui adolescente, care se simte prizoniera in viata ei, si cauta intelegere in persoanele din jur, pe care le considera bine-voitoare. Nu trece mult timp pana ce fata, Mara, isi da seama ca dincolo de fetele zambitoare, sunt oameni care isi urmeaza propriul interes, iar ea este un mijloc prin care acestia ajung la rezultatul dorit. 

Tatal, Albert, pleaca in cautarea fiicei lui, facand orice ca sa o aduca inapoi. 

Desi plotul pare simplu, nu este, pentru ca citind, ajungem sa descoperim diverse tipologii de oameni si sa gasim sau nu justificare pentru faptele care i-au dus sa joace un rol in povestea tatalui-Cerberus si a fiicei lui. 

Mi-a placut extraordinar de mult cum a fost construit personajul Ador si in mod deosebit mi-a placut un citat care m-a facut sa zic: " in sfarsit, un barbat care s-a prins! " .Citatul e acesta:

 "In esenta, secretul cel mare era acela ca nevoia primara a femeii nu este sa fie iubita, ci o alta, instinctiva, de a fi protejata" 

Mi-a placut ca se vede ca autorul isi cunoaste foarte bine personajele, ca nu au existat neconcordante, ca totul a parut cat se poate de credibil, desi persoanjele sunt fictive.

Fara a spune mai multe, va recomand sa cititi cartea asta fara sa cautati spoilere despre ea. Cititi insa cu mintea deschisa, fara teama, pentru ca si daca aveti teama, realitatea din spatele subiectului o sa ramana tot acolo! Si nu uitati:

"In viata, fereste, omule din a pune intrebari la care nu-ti va placea raspunsul"

Comments